Australia. Wiza work and holiday dla Polaków.

Wiza Work and Holiday po Polsku to wiza “praca i wakacje”. Proszę nie mylić z “programem” nauka i praca, który zwykle jest zbudowany na bazie wizy studenckiej.

Od zeszłego roku (2014) Polacy mogą przylatywać do Australii na wizę Work and Holiday. Numer tej wizy (subclass) to 462.

Wiza Work and Holiday jest często mylona z wizą Working Holiday (wiza 417). Obydwie mają bardzo podobne zasady funkcjonowania aczkolwiek różnią się pewnymi szczegółami. Pod lewnymi warunkami można aplikować o drugą wizę Working Holiday, o drugą wizę work and holiday aplikować nie można. Kryteria przyznawania są również nieco odmienne. Wiza Work and Holiday jest trudniejsza do uzyskania. Odmienne państwa uczestniczą w tych dwóch programach.

Wiza work and Holiday. Jak ją zdobyć.

Jest kilka podstawowych kryteriów które należy spełnić, aby móc się kwalifikować na wizę Work and Holiday do Australii:

  • wykształcenie – conajmniej licencjat
  • wiek pomiędzy 18 a 30 lat
  • należy zdać IELTS na 4.5 lub inny egzamin językowy
  • należy przedstawić pismo z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej
  • mieć wystarczająco pieniędzy na utrzymanie w Australii oraz na bilet powrotny.

3 pierwsze kryteria są “nie do obejścia”. Kwestia posiadanych środków pozostaje otwarta. Mogą zaistnieć inne sposoby na udowodnienie środków na utrzymanie – zależy od sytuacji konkretnej osoby.

Wniosek należy wysłać w formie papierowej do Ambasady Australii w Berlinie. W ciągu Australisjkiego roku finansowego jest przyznawane 200 wiz dla Polaków. Rok finansowy w Australii trwa od 01 lipca do 30 czerwca roku następnego. Przed wysłaniem wniosku warto jest się upewnić czy limit na dany rok finansowy nie został już wyczerpany, gdyż opłata za wniosek na wizę Work and Holiday nie jest zwracana. Dwusetna wiza Work and Holiday dla Polaków w pierwszej edycji została przyznana 12 marca 2015 roku, w związku z czym program na FY 2014/2014 jest zamknięty dla Polaków. Nowa edycja zaczyna się 1 lipca 2015 roku.

Co daje wiza Work and Holiday (SC 462)

Wiza Work and Holiday przyznawana jest na okres 12 miesięcy. Daje przede wszystkim prawo pracy, pomimo że jej założeniem jest pobyt wypoczynkowy w Australii. Wiza Work and Holiday (wiza praca i wakacje) umożliwia jej posiadaczom pracę w Australii na pełen etat. Ograniczeniem jest możliwość pracy u jednego pracodawcy przez okres nie dłuższy niż 6 miesięcy. Po tym okresie należy zmienić pracodawcę, lub nakłonić bieżącego do zasponsorowania na wizę 457. Ta druga opcja jest zdecydowanie korzystniejsza, gdyż po 2 latach na 457 można zwykle aplikować o wizę stałego pobytu ENS lub RSMS.

Wizę Work and Holiday można otrzymać tylko raz w życiu, nie ma możliwości jej odnowienia. Można za to ją przekształcić w inną wizę podczas pobytu w Australii.

Wiza Work and Holiday tak samo jak wiza Turystyczna nie daje możliwości podłączenia osób zależnych (dzieci oraz partera/ki). Co więcej twoje dziecko nie może przebywać w Australii jeśli ty jesteś w Australii na wizie Work and Holiday.

Jeszcze jedna rzecz, która wydaje się być oczywista, lecz często o niej zapominamy – niezbędny jest ważny paszport na cały okres planowanego pobytu w Australii. Można na ten temat dywagować, lecz bezpieczniej jest upewnić się, że paszport jest ważny. Urząd Imigracji Australii może odmówić przyznania wizy jeśli okaże się, że ważńość paszportu się skończy przez upływem ważności wizy.

Jest jeszcze kilka pomniejszych kwestii, które mogą się wydawać nieistotne, aczkolwiek mogą zaważyć o uzyskaniu wizy, lub nieuzyskaniu kolejnej wizy w przypadku podania nieprawdziwych danych. Te kwestie to między innymi – niekaralność, badania medyczne, nieopłacone mandaty w Australii, itp.

Jeli masz już wizę Work and Holiday i ci siękończy skontaktuj się z nami  zweryfikujey jakie masz na przedłużenie pobytu w Australii.

Wiza work and holiday dla Polaków.
5 (100%) 2 votes