wiza do australii skilled emigracja do australiiWiza do Australii

Marzy Ci się Australia? Wiza do Australii jest niezbędna dla każdego kto nie jest obywatelem tego kraju, więc warto się zatroszczyć o odpowiednią wizę na długo przed przylotem. Australia ma dosyć skomplikowany system wizowy i oferuje różne wizy w zależności od powodu pobytu (turystyka, nauka, praca). Obowiązkiem aplikanta jest wiedzieć o jaką wizę powinien się starać – wybór nie zawsze jest prosty. Z pomocą przychodzi tutaj Australijski Agent Imigracyjny, który posiada akredytację Australijskiego Urzędu (MARA) do udzielania pomocy w uzyskaniu odpowiedniej wizy do Australii.

Jak zdobyć wizę do Australii

Jako akredytowana przez MARA agencja migracyjna jesteśmy w stanie pomóc Ci w wyborze odpowiedniej wizy do Australii (strategii wizowej) abyś mógł uzyskać status rezydenta Australii oraz docelowo uzyskać Australijski paszport. Abyśmy mogli ocenić Twoje szanse na uzyskanie wizy do Australii i ocenić jaka wiza do Australii jest najlepsza w Twoim przypadku, najlepiej zadzwoń do Izabeli na numer +48 517 320 796 lub do naszego biura w Australii na numer +61 7 3668 0658 aby przedyskutować twoje możliwości uzyskania wizy do Australii. Aby cokolwiek doradzić, potrzebujemy trochę informacji o Tobie. Nie przejmuj się jeśli dopiero skończyłeś szkołę, nadal się uczysz lub Twoje doświadczenie zawodowe nie odpowiada wykształceniu. Nasz rejestrowany przez MARA australijski agent imigracyjny Karol Nowak (MARN 1280062) zweryfikuje możliwe opcje i doradzimy co dalej. Jeśli wolisz abyśmy się do ciebie odezwali  wypełnij ankietę. Ankieta oceny szans na wizę do Australii znajduje się tutaj. Może się wydawać, że w formularzu jest dużo pytań, lecz wszystkie są ważne. Różne wizy mają różne wymagania, w związku z tym potrzebujemy uzyskać trochę informacji o Tobie aby ocena mogła zostać wykonana rzeczowo.  Prosimy wypełnić odpowiednie sekcje najdokładniej jak to możliwe. Wszystkie podane informacje są traktowane poufnie i zostaną wykorzystane jedynie na potrzeby oceny szans na uzyskanie odpowiedniej wizy do Australii.

Przeprowadzka do Australii

Przeprowadzka do Australii wiąże się z uzyskaniem odpowiedniej wizy do Australii. Odpowiednia wiza może upoważniać jej posiadacza oraz najbliższą rodzinę do przebywania w Australii na takich samych prawach jak Australijczyk. Spośród wielu różnych rodzajów wiz jedynie wiza stałego pobytu daje takie prawa. Jest wiele różnych opcji na uzyskanie prawa stałego pobytu do Australii, lecz zdecydownie najlepsza z nich to wiza do Australii na podstawie kwalifikacji zawodowych, tzw wiza “skilled”. Aby ją uzyskać należy wykazać się odpowiednim wykształceniem oraz doświadczeniem zawodowym pożądanym na rynku Australijskim. Poza tym istotny jest wiek oraz poziom znajomości języka Angielskiego.

System wizowy Australii

System wizowy Australii jest dosyć zawiły. Aby sprawy jeszcze bardziej zagmatwać – prawo imigracyjne Australii zmienia się dosyć często w zależności od sytuacji gospodarczej i potrzeb lokalnego rynku pracy.  Co więcej informacje na różnych forach i stronach internetowych są niejednokrotnie nieaktualne lub wręcz nieprawdziwe. Dla osoby niedoświadczonej w prawie imigracyjnym Australii trudno jest zinterpretować czy Twoje kwalifikacje są wystarczające aby ubiegać się o wizę do Australii. Jedyną osobą, która jest w stanie rzetelnie ocenić Twoje szanse na uzyskanie wizy do Australii jest Rejestrowany przez Urząd Australijski Agent Imigracyjny (tzw RMA – Registered Migration Agent). Posiadamy akredytację Urzędu Imigracji Australii do asystowania przy ubieganiu się o wizę do Australii (Nr MARN 1280062).

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest wymagana dla każdej osoby, która nie jest obywatelem lub rezydentem Australii. Wizy do Australii różnią się w zależności od potrzeb aplikanta. Jeśli chcemy przylecieć do Australii na wakacje lub odwiedzić rodzinę najlepszą opcją będzie prawdopodobnie wiza turystyczna. Jeśli chcemy przylecieć do Australii aby kontynuować tutaj swoje wykształcenie i uczyć się w jednej z wielu lokalnych szkół będziemy aplikować o wizę studencką. Jeśli posiadamy odpowienie umiejętności
i jest Australijski pracodawca, który jest skłonny nas zatrudnić będziemy aplikować o czasową wizę pracowniczą. Wszystkie z powyższych wiz są tymczasowe, czyli przyznawane na pewien okres czasu. Przed upływem ważności wizy musimy opuścić Australię, lub aplikować o kolejną wizę jeśli chcemy przedłużyć pobyt i bieżąca wiza nam na to pozwala.

Proszę pamiętać, że nie każda czasowa wiza do Australii upoważnia jej posiadacza do wykonywania pracy. Na wize turystycznej praca zarobkowa jest zabroniona, na wizie studenckiej możemy pracować zwykle na pół etatu, natomiast na czasowej wizie pracowniczej możemy pracować jedynie dla pracodawcy, który nas zasponsorował. Złamanie warunków wizy może się wiązać z jej utratą oraz w konsekwecji deportacją z Australii.

Zapisz się do newslettera

Pamiętaj aby zapisać się do naszej listy mailingowej:

Wiza do Australii stałego pobytu

Celem osoby przylatującej do Australii jest jednakowoż najczęściej stałego pobytu wiza do Australii. Taka wiza upoważnia nas do życia w Australii praktycznie na takich samych zasadach jak rodowity Australijczyk. Posiadacz wizy stałego pobytu do Australii po kilku latach może się zwykle ubiegać o Australijskie obywatelstwo. Warto dodać, że Polacy mogą posiadać podwójne obywatelstwo i nie muszą się zrzekać Polskiego paszportu w momencie uzyskania Australijskiego.

Stałego pobytu wiza do Australii – jak ją zdobyć? Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie – wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy, a prawo migracyjne Australii zmienia się ciągle. Niezmienne od lat są jednak 3 odrębne nurty migracji:

  • Migracja na podstawie kwalifikacji zawodowych. Należą tutaj wizy skilled, sponsorowane przez pracodawcę, nominowane przez stan oraz biznesowe. Każda z tych kategorii ma różne wymagania. Wspólne jest natomiast, że należy mieć odpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe w zawodzie poszukiwanym w Australii. Należy również znać język angielski na odpowiednim poziomie.
  • Migracja rodzinna. Mamy tutaj wizy partnerskie, dla rodziców, dla dzieci, oraz pozostałe rodzinne. Nie ma onieczności znajomości języka angielskiego. Niezbędny jest Australijski sponsor będacy członkiem najbliższej rodziny.
  • Uchodźcy. Spora fala uchodźców z Polski przybyła do Australii w epoce stanu wojennego, w latach 90-tych ubiegłego wieku sporo ludzi szukjących schronienia przyleciało z Bałkanów, obecnie przybywają głównie z Afganistanu oraz Iraku.

Ze względu na miejsce, w którym się znajdujemy podczas aplikowania o wizę mamy typy wiz “onshore” oraz “offshore”. Co to znaczy? O niektóre wizy można aplikować jedynie z poza Australii (offshore), o niektóre jedynie będac na miejscu w Australii (onshore). Generalnie będąc na terenie Australii można ubiegać się o kolejną wizę jeśli mamy taką potrzebę i prawo migracyjne Australii nam na to pozwala.

“Jaka wiza do Australii?” często pada pytanie – aby na nie odpowiedzieć do oszacowania potrzebujemy więcej informacji na twój temat. Wypełnij ankietę, a w miarę możliwości zweryfikujemy jakie możesz mieć opcje. 

Niejednokrotnie mamy przypadki, że osoba posiada doskonałe kwalifikacje i mogła by się ubiegać o wizę stałego pobytu “od ręki”, lecz nie zna angielskiego. Opcją może być intensywna nauka języka angielskiego w kraju pobytu lub przylot do Australii na naukę języka oraz aplikowanie o wizę stałego pobytu na miejscu.

Inny często spotykany scenariusz to osoby, które ukończyły szkołę i nie maja doświadczenia zawodowego. Często jedyną opcją jest kontynuacja nauki w Australii, często zaczynając od kursu angielskiego, potem odpowiedni kurs zawodowy, po 2 latach może zaistnieć możliwość aplikowania o wizę czasową dla absolwentów australijskich, w tym czasie praca w wyuczonym zawodzie, następnie aplikowanie o wize stałego pobytu jeśli nabierzemy odpowiedniego doświadczenia zawodowego lub znajdziemy pracodawcę skłonnego zasponsorować na wizę stałego pobytu.

Polub

Wiza do Australii – rodzaje wiz do Australii

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze wizy do Australii dla polaków oraz najczęstsze ścieżki emigracji do Australii, które mogą skutkować uzyskaniem wizy stałego pobytu.

Wizatyp wizyPodstawowe warunki otrzymania wizyPrawo do pracyJęzyk angielskiDependantsOgraniczenie wiekoweNajczęstsze ścieżki do uzyskania stałego pobytu
Wiza turystyczna do AustraliitymczasowaPolacy otrzymują tą wizę praktycznie "od ręki" po aplikowaniu przez stronę urzędu imigracji. Film jak aplikować tutaj.braknie wymaganyniebrakograniczone
Wiza Studencka do AustraliitymczasowaPodjęcie nauki w instytucji upoważnionej do nauczania osób z poza Australii. Różne kursy mogą mież różne wymagania. Rodzaj kursu należy wybrać bardzo rozważnie jeśli zamierzamy zostać w Australii na stałe gdyż kursy "biznesowe" zwykle nic nam nie dają. Więcej informacji na temat wizy studenckej.Na pół etatuzależy od kursutakbrakstudent visa -> skilled
student visa -> 457 -> ENS
student visa -> skilled graduate -> 457 -> ENS
Wiza Skilled do Australiistały pobytOdpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe, wiek, znajomość języka angielskiego. Sprawdź czy się kwalifikujesz na wizę skilledtakwymaganytaktakWiza stałego pobytu
Wiza ENS do Australiistały pobytOdpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe, wiek, znajomość języka angielskiego, zasponsorowanie przez upoważnionego pracodawcę.takwymaganytaktakWiza stałego pobytu
Wiza 457 do AustraliitymczasowaOdpowiednie wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe, wiek, znajomość języka angielskiego, zasponsorowanie przez upoważnionego pracodawcę.takwymaganytaktak457 -> ENS
457 - Skilled
Wiza Biznesowa do Australiistały pobytWykazanie się umiejętnościami w prowadzeniu biznesu, oraz posiadanie odpowiednich środków finansowych, które aplikant ma zamiar zainwestować w Australii.takniekoniecznietaktakW zależności od kwalifikacji aplikanta może być przyznana od razu na stałe bądź najpierw tymczasowa, która po okresie przejściowym może zostać przekształcona na stałą.
Wiza Recognized Graduate do AustraliitymczasowaWiza dla wybranych absolwentów politechniki Wrocławskiej.taktaktaktakRecognized Graduate -> skilled
Recognized Graduate -> ENS
Recognized Graduate -> 457 -> ENS
Wiza Work and Holiday do AustraliitymczasowaOdpowiedni wiek, co namniej licencjat, znajomość angielskiegotaktaknietakWork and Holiday -> skilled
Work and Holiday -> ENS
Work and Holiday -> 457 -> ENS
Wiza Partnerska do Australiistały pobytZasponsorowanie przez partnera będącego obywatelem lub rezydentem Australii. Sprawdź czy się kwalifikujesz na wizę partnerskątaknietak (dzieci zależne)nieWiza stałego pobytu
Wiza Rodzinna do Australiistały pobytWizy dla rodzicówtaknienienieWiza stałego pobytu

Powyższe zestawienie zostało wykonane z myślą o posiadaczach polskiego paszportu, aczkolwiek może mieć również zastosowanie dla innych nacji. Proszę pamiętać, że sytuacja każdej osoby może być odmienna a jedynie fachowa ocena Australijskiego Agenta Imigracyjnego może stanowić podstawę do podjęcia decyzji czy dana ścieżka emigracji do Australii jest najlepsza dla danej osoby / rodziny. Zestawienie nie stanowi porady migracyjnej w rozumieniu prawa Australii.

 

Wiza do Australii – ocena szans na emigrację.
4.9 (97.89%) 19 votes

Sporo czasu poswięcamy aby napisać dla Ciebie ten post. Teraz czas na Ciebie. Będzie nam miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie.
Jest kilka opcji:

  • Polub nas na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić nas na Instagramie: PaulinaKarol
  • Subskrybuj nas na YouTube