Wiza pracownicza do Australii.

wiza pracownicza do australii - kucharze przy pracyWprawdzie istnieje wiele różnych wiz do Australii dających prawo pracy, jednak jedynie tymczasowa wiza pracownicza 457 jest przeznaczona typowo na potrzeby rynku pracy w Australii. Umożliwia ona Australisjkiemu pracodawcy zatrudnienie wykwalifikowanego obcokrajowca na stanowisko pracy, na które tenże pracodawca nie może znaleźć fachowca na rynku lokalnym.

Z pośród wszystkich wiz tymczasowych z prawem pracy, wiza pracownicza do Australii 457 daje największe możliwości jej posiadaczom do aplikowania o stały pobyt do Australii.

Opcja uzyskania stałego pobytu poprzez wizę 457 jest bardzo często wykorzystywana przez osoby nie będące w stanie uzyskać odpowiedniej ilości punktów do wizy skilled z powodu braku doświadczenia zawodowego, czy też niewystarczającego poziomu języka angielskiego. Na wizę skilled należy uzyskać wynik co najmniej IELTS 6, na 457 wymóg jest niższy. Często również osoby przebywające na wizach studenckich korzystają z możliwości “przejścia” na wizę 457.

Po przepracowaniu 2 lat u danego pracodawcy na tymczasowej wizie pracowniczej 457 zwykle istnieje możliwość aplikowania o wizę stałego pobytu ENS.

 Jak zdobyć wizę pracowniczą do Australii 457?

Aby zdobyć wizę pracowniczą 457 należy przede wszystkim pozyskać Australijskiego pracodawcę skłonnego zasponsorować nas na tą wizę. Niestety nie wystarczy chęć pracodawcy na zatrudnienie obcokrajowca, musi on najpierw pozyskać status sponsora, aby móc zatrudnić ludzi z Polski czy też innego kraju. Istnieją wymagania stawiane przez Urząd Imigracji, które pracodawca musi spełnić takie, jak:

  • odpowiedni status formalno-prawny firmy. Sole trader nie jest w stanie uzyskać statusu sponsora.
  • zatrudnianie Australijczyków. Firma nie może zatrudniać jedynie obcokrajowców, musi zatrudniać również Australijczyków – szczególnie ważne w przypadku bardzo małych firm.
  • firma musi przeznaczyć równowartość 1% rocznego wynagrodzenia wszystkich swoich pracowników na podniesienie kwalifikacji Australijskich pracowników, lub przeznaczyć 2% na organizację, która się zajmuje nauczaniem.

Sponsor ma również obowiązki wobec sponsorowanego pracownika.

Jeśli australijski pracodawca spełnia wymogi i uzyska status sponsora, dopiero wtedy może zatrudnić obcokrajowców.

Aby zasponsorować Polaka australijski pracodawca musi udowodnić, że posiada wakat na dane stanowisko, oraz że nie jest w stanie znaleźć Australijczyka, który by spełniał wymagane warunki.

Pracownik

Aby móc zostać zasponsorowanym przez Australisjkiego pracodawcę przede wszystkim:

  • zawód musi się znajdować na liście CSOL
  • należy posiadać odpowiednie doświadczenie zawodowe zgodne ze stanowiskiem pracy.
  • należy posługiwać się angielskim na odpowiednim poziomie.  Na dzień pisania artykułu  – IELTS 5 ogólnie, nie mniej niż 4.5 z jakiegokolwiek komponentu (czerwiec 2015)

Jak widać z powyższego sporo pracy w całym procesie o uzyskanie wizy 457 leży po stronie pracodawcy. Dobra wiadomość jest taka, że pracodawca który już uzyska status sponsora może sponsorować kolejnych pracowników na wizę tymczasową do Australii 457 przez cały okres trwania jego sponsoringu.

Zastanawiasz się zapewne, co w przypadku jeśli twoje kwalifikacje nie odpowiadają w pełni stanowisku pracy? Jeśli pracodawca chce ciebie zatrudnić należy wtedy sprawić aby stanowisko odpowiadało twoim kwalifikacjom. Tutaj z pomocą przychodzi zwykle Australijski Agent Migracyjny, który jest w stanie doradzić co należy zrobić lub poprowadzi Cię przez cały process aplikacji wizowej.

Pracodawca może również zasponsorować na wizę 457 najbliższą rodzinę pracownika, lecz nie ma takiego obowiązku.

Posiadacz wizy 457 musi sam zadbać o odpowiednie ubezpieczenie medyczne (jeden z warunków uzyskania wizy 457)

Dzieci zależne posiadacza wizy 457 będące w wieku szkolnym podlegają obowiązkowi nauki. Za szkołę w większości stanów Australii trzeba zapłacić.

Jeśli zawód nie znajduje się na liście CSOL lub poziom języka jest wciąż niewystaczający są pewne wyjątki aby można było zatrudnić na wizę 457, ale jest to proces dosyć złożony i trzeba wykazać wyjątkowe okoliczności.

Wiza pracownicza do Australii. Wiza 457.
5 (100%) 3 votes