Czy do wizy do Australii potrzebny jest test z języka angielskiego?

To pytanie wraca jak bumerang. I tak i nie – zalezy o jaką wizę się aplikuje. Kiedyś był w zasadzie jedynie IELTS, teraz są inne testy brane pod uwagę przez urząd emigracji Australii, więc będę się posługiwał określeniami poziomu języka angielskiego zamiast IELTS 5, 6, 7, etc. Po kolei:

zasiadaja-do-testu-z-angielskiegoWizy skilled (189/190/489)

Angielski na poziomie Competent to absolutne minimum, daje 0 punktów do wizy. Aby poprawić swoje szanse na sukces dobrze jest się postarać i zdać na wyższym poziomie.

Tymczasowe wizy pracownicze 457 / TSS

Angielski na poziomie Vocational to absolutne minimum. Jeśli ktoś się uczył w szkole angielskojęzycznej przez kilka lat może mieć możliwość udokumentowania poziomu angielskiego na tej podstawie.

Wizy pracownicze na stały pobyt (ENS, RSMS)

Do lipca 2017 przy tzw transition stream Vocational english jest wystarczający, po 01/07/2017 Competent English będzie absolutnym minimum.

Wizy studenckie. Studia w Australii.

Tutaj zwykle szkoła decyduje. Zależy od kursu. W przypadku szkół typu college lub TAFE często wysyłają test do aplikanta do wypełnienia lub po prostu rozmawiają z kandydatem aby ocenić poziom języka. Szkoły wyższe mogą wymagać zdanego testu. Vocational English to zwykle minimum, czasami wyżej jeśli charakter zajęć wymaga biegłej znajomości języka angielskiego. Jeśli angielski okaże się niewystarczający istnieje możliwość udania się na naukę angielskiego przed podjęciem zajęć na właściwym kursie. Aplikujemy wtedy o jedną wizę na kilka kursów.

Wizy rodzinne (partner, parent, child, etc)

Poziom angielskiego nie jest kryterium branym pod uwagę.

Jeśli masz zamiar aplikować o wizę stałego pobytu lub myśli sz o przeprowadzce do Australii zrób sobie przysługę i podejdź do testu z języka angielskiego. To, że Tobie się wydaje, że masz doskonały angielski bo zdałeś maturę z Angielskiego, niekoniecznie będzie odzwierciedlone na teście. Niektórzy mówią, że testy językowe to testy na inteligencję, a nie z języka angielskiego. Przypuszczam, że jest w tym ziarno prawdy, gdyż testy rządżą się swoimi prawami. Są zasady, których należy się podczas testu trzymać inaczej wynik będzie raczej mierny. Zanim podejdziesz to testu z angielskiego sugeruję zapoznać się z materiałami. Na youtube jest wiele przykładów, google również stoi otworem.

Jest jeszcze kilka innych rodzajów wiz, które również wymagają angielskiego. Wymieniłem powyżej jedynie te najbardziej popularne.

Jeśli posiadasz paszport Wielkiej Brytanii (UK), Irlandii, Stanów Zjednoczonych (USA) lub Kanady urząd imigracji zakłada, że masz angielski na poziomie Competent.

Jeśli twój angielski jest niewystarczający, albo w ogóle nie mówisz po angielsku, niezłym rozwiązaniem może być przylot do Australii na naukę języka. Współpracujemy z różnymi szkołami i możemy przygotować ofertę przygotowaną konkretnie dla Ciebie uwzględniając Twoją konkretną sytuację. Jako agencja migracyjna – nie sprzedajemy ci kursu angielskiego, lecz najpierw sprawdzamy jaki jest twój cel długoterminowy.

Dopasowujemy kurs angielskiego ze względu na to czy:

  1. zamierzasz przenieść się do Australii na stałe,
  2. chcesz podwyższyć swoje kwalifikacje a kurs angielskiego jest jedynie fundacją dla właściwego kursu zawodowego
  3. chcesz spędzić wakacje w Australii i nauczyć się angielskiego w “tych pięknych okolicznościach przyrody
  4. chcesz przygotować się do egzaminu z Angielskiego

Doradzamy jakie dokumenty są potrzebne do wniosku wizowego i składamy wniosek w twoim imieniu do urzędu imigracji. Jeśli myślisz, że złożenie wniosku to przeklikanie strony urzędu imigracji to się grubo mylisz, szczególnie jeśli masz plan uzyskać wizę stałego pobytu do Australii poprzez naukę. Jeśli po ukończeniu kursu będziemy aplikować o inną wizę, bardzo ważnym jest aby informacje zawarte we wnioskach o kolejne wizy były konsekwentne, w przeciwnym razie urząd uzna że kłamiesz i będzie problem.

Uwaga: Jeśli jest was dwoje i będziemy w stanie udowodnić wasz związek – nie ma konieczności aplikowania o dwie osobne wizy. Można aplikować o jedną wizę dla pary a tylko główny aplikant musi iść na zajęcia. Nie musicie być małżeństwem – znam sposoby jak udowodnić związek de-facto (jak się to w Australii nazywa). Twój partner / mąż / żona / chłopak / dziewczyna / konkubent – jakkolwiek zwał, który(a) będzie podłączony(a) jako osoba zależna pod twoją wizę studencką nie dostaje wizy partnerskiej lecz również studencką.

Czego od Ciebie oczekuję:

  1. Zapisz się do newslettera (jeśli jakimś cudem jeszcze tego nie zrobiłeś/aś): [wysija_form id=”1″]
  2. Jeśli masz doświadczenie zawodowe i planujesz aplikować o wizę skilled lub pracowniczą podejdź do testu z angielskiego jak najprędzej. Bez testu ani rusz… W międzyczasie wypełnij ankietę oceny szans na wizę do Australii. Zobaczę czy możemy aplikować dla ciebie o wizę.
  3. Jeśli interesuje Cię nauka w Australii: zadzwoń na +61 (7) 3668 0658 (w godzinach pracy w Brisbane w Australii)  lub  skontaktuj się z nami
  4. Polub moją stronę na facebooku

Odnośniki do stron organizacji testujących angielski poniżej:

 

Czy do wizy do Australii potrzebny jest test z języka angielskiego?
5 (100%) 4 votes

Sporo czasu poswięcamy aby napisać dla Ciebie ten post. Teraz czas na Ciebie. Będzie nam miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie.
Jest kilka opcji:

  • Polub nas na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić nas na Instagramie: PaulinaKarol
  • Subskrybuj nas na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *